štvrtok 21. júla 2011

Z móla do života

Nepatrí sa mi kritizovať voľby celebrít v oblasti módy, no napriek tomu sa odvážim vyjadriť nespokojnosť s využitím brilantných kúskov módnych návrhárov za posledný čas. Je to tak trochu ponaučením- aspoň uvidíme, čo všetko môže zmariť vytrhnutie z kontextu.

Tí, ktorí trochu svet módy sledujú, určite poznajú Andreja Pejica ako nevestu na Gaultierovej haute couture pre jar 2011. Celá šou sa niesla v exoticko-kabaretnom duchu a kombilovala zdanlivo nekombinovateľné- punk, kankán a kabaretný štýl Moulin Rouge. Je to estetický škandál- muž navlečený do takmer priehľadných svadobných šiat  doplnených čiernym závojom a dlhými čiernymi rukavicami. Ale ako povedala Andrejova matka a množstvo Andrejových fanúšikov, "Je to tá najkrajšia nevesta, akú kedy videli." Je to akiste vďaka tej nadprirodzenej charizme, ktorú Andrej spolu so šatami vytvára. Javí sa ako nevesta novej kultúry a nového náboženstva, a pri pohľade na jej "catwalk" vám naskakujú zimomriavky.


Šaty (aj keď pravdepodobne nie ten istý kus) potom poputovali k Rihanne, ktorá si ich obliekla na 2011 Grammy Awards. Šaty i celkový image na tomto podujatí je akýsi prostý v nie dobrom slovazmysle a nepochopiteľný- vzhľadom k niekdajšej dramatickej atmosfére šiat sú jej vlasy upravené striedmo, a celkovo jej vzhľad neobsahuje žiaden transcendentý prvok, ktorý bol pôvodne základom šiat na móle, bol doslova ich dušou. Takže to, čo bolo pôvodne víziou obradu iného sveta, sa stalo koketériou pred množstvom fotoaparátov na pozadí tých nechutných kulís, ktoré sú typické pre takéto podujatia (nemám ich rada, ale to asi k maistreamovej hudbe patrí). Skrátka, žalostný príklad toho, ako sa u menia stane "úžitok".


Zaujímavé je sledovať, ako dopadli kúsky z dielne Victora a Rolfa. Ich kreácie sú všeobecne nanajvýš inovatívne, šokujúco originálne, a niekedy sa zdá, že ide skôr o architektúru, ako o módu. Čo myslíte, kde môžu nájsť uplatnenie tento neuveriteľný model?


Nikde inde, ako v hudobnom videu Katy Perry E.T. Tentokrát sa, samozrejme, nemôžeme kritizovať nedostatok transcendentného prvku- video sa odohráva v kozme a je plné módnych "pochutín". Ale čo sa týka konkrétne tohto modelu, nechápem, prečo ho speváčka doplnila účesom obsahujúcim tie zatočené rohy (či ako to nazvať), keď dizajn šiat je postavený na úplnom opaku- na hranách. A makeup, ktorý použila, sa už nehodí vôbec. Ak má byť podstatou piesne okúsenie nejakej zakázanej vášne či jedu, čo s tým má spoločné pragmatická, architektonická a v tom najlepšom slova zmysle bezpohlavná krása tohto modelu? Výsledok tejto kombinácie je taký, že Katy pôsobí ťažkopádne. Takto to teda môže vyzerať, keď sa jedno umenie "zrecykluje" na iné úmenie. Zámer bol dobrý, ale zrejme to trošku nevyšlo.



Posledný príklad ukazuje to, keď sa to podarí. Keď sa niečo z móla podarí preniesť do života (žiaľ nie bežného života, ale celebritného života...škoda, že bežní ľudia nemajú možnosť využiť odevy z mól tých najlepších tvorcov prakticky). Ide znova o dielko firmy Victor and Rolf, konkrétne z show Fall 2011. Táto show bola typická červenými tvárami a origami skladaním.



A túto origami- bundičku využila Lady Gaga v The Late Show with David Letterman. Cítite zhnusenie, keď vidíte jej čierno-biele vlasy a preložené nohy v podväzkoch? Je to možné, ako i to, že z troch ukážok využita umenia na móle  je táto najnešťastnejšia. Nemá nič spoločné s pôvodnym zámerom na módnej show. No ale napriek tomu si tento kúsok vytvoril nový kontext, do ktorého pasuje. Má teda svoj nový život, vzdialený tomu prvému, ale nie vyložene nevkusný. Veď aj vkus je len relatívny pojem. V tomto prípade bunda jej nositeľke aspoň pristane, pretože ju premenila na niečo sebe vlastné. Viktor a Rolf by možno boli zhrození, čo sa z ich kúsku stalo, a možno by sa im to zdalo vtipné a nápadité.


Takto teda môže dopadnúť umenie v "praxi".  Každopádne, je zaujímavé sledovať, kde končí  niektorá móda. Treba uznať, že je často zložitá a určená na ten jediný okamih v tom správnom priestore a na správnej modelke v módnej show a zapasovať ju do iného konceptu je obtiažne. Mnohé dievčatá a ženy, ktoré fascinuje móda, určite často rozmýšľajú nad tým, ako by niektorý z kúskov módnych show využili ony, keby mali tú možnosť. Ktovie, možno by bolo ich riešenie vkusnejšie, ako riešenie celebrít, lebo by nebolo ovplyvnené tou mašinériou sveta zábavného priemyslu...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára