utorok 19. júla 2011

Prečo "Rain", keď neprší?



Mika a jeho piesne sú mojou srdcovou záležitosťou z čias pred pár rokmi. Dlhšie som o ňom nepočula a teraz- rýdzo iluminátsky klip! To ma dosť šokovalo.... :D ....A je veľmi "nápadné, že video nepripomína akýkoľvek, uh, dážď." (citujem stránku Arjanwriters.com)
Žeby naozaj šlo o dážď vo význame takom, ako ho používajú ilumináti? (klasika Rihannina Umbrella a Eminemov Rainman...totiž, videla som jeden čudesný a chaotický dokument o iluminátstve v hudobných textoch a videách)
Pre tých, ktorí nevedia, "rain" znamená v tomto význame "zlé dary" Satanove. A "rainman" je osoba diabolskej podstaty.
Či tomu chceme veriť, alebo nie, faktom je, že Mika si v tomto klipe rozložil množstvo trianglových suvenírov (čo má pripomínať iluminátsku pyramídu) a aby toho nebolo málo, sám sa v jednej takejto pyramíde ocitol a sedel v nej. Bola pomaľovaná tak, že pásy svetla vychádzali zo stredu na vrchu pyramídy podobne, ako je to na Vševidiacom oku. (na obrázku napravo hore)




Snažila som sa to pochopiť, tak som sa pozrela na text. Ale znova som nič nenašla- text je veľmi čudesný a zložený z útržkov ako "Trying to be ordinary", "This ordinary mind is broken", "Well even if our minds are broken" a podobne, pričom sú často používané slová "ordinary" a "broken". Najprv začne stavať "More than this", "Whatever it is", a zlomí to k tomu nepochopiteľným "Baby, I hate days like this". A hneď za tým refrén "When it rain", ktorý k predchádzajúcemu textu nepasuje. Tiež nie je jasné, či nenávidí dni, kedy prší, alebo nenávidí dni, a nezávisle na tom prší. Čo to má znamenať?

Niečo mi z toho napokon predsa len vyšlo, s tým, že som sa opierala o to, aká je typicky iluminátska šablóna klipov (napríklad Gaga, ktorá sa v klipe Alejando osamostatnila). Tak sa na to pozrime...



Na úvod konáre temného lesa a Mika, ktorý leží na chrbte, uvažuje nad svojou existenciou. Pýta sa, či je nutné, robiť ho stále viac obyčajným (obľúbené ordinary), "rozbil si mi myseľ a ani o tom nevieš" , "opustil si ma slovami nevyslovenými", "radšej sa vráť, som pripravený", ech, komu sa môže prihovárať za temnej noci v lese?

Mohol to byť Boh, ale on predsa od Boha nechce, aby sa vrátil, a Boh mu predsa nemohol "rozbiť myseľ". Ak niekoho vzýva a nie je to len pieseň o rozchode so ženou (čo sa nezhoduje s klipom), je to Diabol.

Miku robí obyčajným slabosť, robí ho obyčajným všetko to, čo mu dáva Diabol. Diabol, ktorý ho potom opustil, pravdepodobne z Mikovej iniciatívy- ak sa Mika nazdáva, že Diabol ho robí obyčajným (pýta sa, či je to nutné), určite sa predtým pokúsil vyhnať ho a odstrániť zo svojho života. So "slovami nevyslovenými"- komunikácia medzi ním a Diablom je na inej, ako verbálnej úrovni.

Môžeme vidieť krabicu od mlieka, na ktorom je fotka Miku a nápis "Missing" práve v momente, kedy spieva o svojej rozbitej mysli. Je teda nezvestný, zatúlal sa v lese- jeho vedomie sa stratilo. Mika je sám a s výčitkami. A tak dospeje k tomu, že povie "radšej sa vráť, som pripravený". To, že je pripravený znamená, že už nebude Diabla považovať za hodného opovrhnutia, a ani svoju slabosť.

Po tomto malom vzývaní už Mika stojí uprostred lesa. "Viac než to, čokoľvek to je"- želá si viac, než má, to je pravdepodobne typicky diabolská myšlienka- túžba po nových možnostiach, nespokojnosť so súčasným stavom. A ďalej konštatuje, že "nenávidí takéto dni". Prečo? Ide o jeho depresiu z výčitiek, ktorá možno nebola prvá, ako i jeho nerozhodnosť? Alebo ide o tú nespokojnosť, ktorú musí cítiť, a pri spojení s Diablom možno...nemusí? Čo všetko mu môže Diabol dať? Naozaj "viac než to (toto), nech je to čokoľvek?"

A ďalej- sedí v tom hrôzu vzbudzujúcom stane tvaru pyramídy, a vyslovuje "chytený do pasce", "nemôžem sa dostať preč", "nenávidím takéto dni." Takže je asi naozaj lapený vo svojich predsudkoch k Diablovi...


Medzi stromami a v hmle usilovne uvažuje, filozofuje, a spieva "Keď prší, prší..." pričom z hľadiska predstavy, že toto video predúva iluminátsku ideológiu, je jasné, čo prší. Je to priazeň z iného sveta, z "alternatívneho božstva" (ak si Diabla predstavíme ako toho, čo sa vzoprel prvej podobe sveta). Mika teda trpí nedostatkom "vedomia" (má rozbitú myseľ), čo bol vedľajší produkt Diablovho pôsobenia, a uvedomuje si to, no napriek tomu túži, aby sa vrátil, lebo zároveń trpí nedostatkom inšpirácie, "božskej priazne", nedostatkom "iluminovanosti" (moja obľúbená veta z knihy od Jana van Helsinga Ruke preč od tejto knihy- Toto ma iluminuje!). A Mika medzi svetlo odrážajúcimi dekoráciami povešanými na strome kope, pobehuje, zmieta sa v mukách.
V prenesenom význame, "Keď prší, prší..."  pravdepodobne znamená nie to, že nenávidí dni, kedy prší, ale po dňoch, ktoré nenávidí, si predstavuje príchod dažďa. "Keď prší" je vlastne formulkou, ktorou si privoláva predstavu dažďa (priazne), ako keď si hladný predstavuje jedlo.

Ďalšia sloha- "Skúšanie byť obyčajným" (koketovanie so slabosťou, ukájaním nízkych pudov?), "bol som to ja, kto bol blázon?"- pokiaľ sa nepovažuje za blázna v džibránovskom význame, asi uvažuje nad tým, či nebola pravda predsalen na jeho strane, či sa predsalen nemal zo všetkých síl snažiť vyhnúť "obyčajnosti", plynúcej z "priazne". Teda, či jeho útek, odvrátenie sa od Diabla, nebolo správným priešením.
V tomto momente sa medzi stromami mihne prvý škriatok, či lesné monštrum. Táto noc predsa nie je obyčajná, je to pravdepodobne Valpurgina noc. Noc, kedy ožívajú lesné príšery a tancujú v divom karnevale, ako to vykreslil Goethe vo Faustovi.

"Myslel si si", pokračuje pieseň, "že si našiel muža- človeka, ktorého si hľadal, dokým si ho nezmenil na niečo nové" - Žeby Mika po tom, ako na ňom zanechal stopy Diablov vplyv, považoval za "pokazený produkt", respektíve niečo, čo ostalo po hriešnych zmrzačené, znetvorené, čo na to nebolo pripravené? Vyčíta Mika Diablovi, že ho "pokazil"? ("táto obyčajná myseľ je rozbitá a ty ani nevieš, že si to urobil")? A "človek, ktorého hľadal," je niekto, koho Diabol hľadal, aby šíril svoju osvetu? Našiel ho v Mikovi, Mika to neuniesol, Diabla vyhnal a teda nenaplnil svoje poslanie?



Ďalej spieva: "Aj keď sú naše mysle rozbité, je niečo, čo by si mal vedieť- nie je to nič oproti životu, ktorý hľadáme- radšej si pohni, pretože ja som pripravený!" . Ich spoločný cieľ je stále nenaplnený, a Mika je už v inom štádiu osobnosti, ako tvrdí, je pripravený, nebojí sa obyčajnosti, rozbitia mysle, zlyhania. Potrebuje inšpiráciu.

A znova "viac než to (toto), čokoľvek to je", a "nenávidím takéto dni". Rozhodovanie sa snáď ale blíži ku koncu...

Medzitým ho škriatkovia a iné lesné bytosti obkolesili. Mika sa ich bojí, uhýba sa im. Sú to predsa tie tvory, ktoré slúžia Diablovi, a prišli k nemu na jeho zavolanie.
Pri druhom uvedení refrénu sa okrem trianglových dekorácii objavia i svietiace gule.


V tanci sa čoraz viac približujú k nemu, až sa zdá, že ho dostanú. Takto si teda "privolal dážď." Takúto má teraz podobu jeho túžba, a čoskoro ho lapí... Vtedy si Mika priloží ruky k ušiam, akoby sa chcel zbaviť všetkých vonkajších vplyvom. Predsalen- neunesie to, čo si privolal, a dá sa na útek.

Recitatív- "Nie som nahnevaný", a "nemôžem ťa obviňovať", "používal som ťa len na to, aby som sa skryl." Teda inšpirácia, ktorá od Diabla prichádzala, bola využitá nesprávnym spôsobom. Preto to Mikovi tak ublížilo. Teraz sa mu vyjasňuje, ako beží lesom, tieto myšlienky, tak ako škriatkovia, ho naháňajú.

Mika sa skláňa k zemi- stáva sa pokorným. Zvrchovane odohnať Boha či Diabla nebolo dobré rozhodnutie. A ako hovorí, "nemôže ho obviňovať." Diabol môže zničiť len to, čo sa samo deštrucii upíše.
Navracia sa "viac než to, nech je to čokoľvek" a "nenávidím takéto dni". S návratom refrénu sa v skoku obzerá za svojimi prenasledovateľmi, kedy oblohu rozžiaria ohňostroje. Konflikt sa vyostruje, zatiaľčo "Prší, prší...".
Mika sa váľa po zemi, čo je ako dôkazom jeho pokory, tak i stále pretrvávajúcej neistoty. V druhej scéne Mika naopak odhodlane uteká. Oblohu stále rozžiarujú ohňostroje.

Ako dopadne táto naháňačka? V tradičnej interpretácii ľudského zápasu by mal človek vyhrať. Ale v tomto, od začiatku iluminátstkom koncepte, to čakať nemožno. Človek neprehrá, ani nevyhrá. Jednoducho prestane utekať, zastaví sa, akoby ho niečo napadlo. Za ním je hora so žiariacim mesačným splnom, ktorá nápadne pripomína iluminátsku pyramídu.

Nech je, ako chce, či už ide alebo nejde i iluminátsku tématiku, ktorá je taká aktuálna a tak inšpiruje aj Lady Gagu (jej Judáš je v podstate niečim obdobným), Mika svojim zastavením na konci tohto klipu kladie  otázku naliehavú a dôležitú pre nás všetkých- Aký má zmysel utekať pred zlom?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára