pondelok 18. júna 2012

Timebomb od Kylie





Po dlhom čase vidím sofistikované a elegantné umelecké zobrazenie mytológie sexuality a jej ezoterického významu. To prináša Kylie Minogue vo svojom novom klipe, naozaj odvážnym spôsobom a s vynikajúcou schopnosťou použitia správnej vizuálnej metafory.

...

Klip začína náhľadom do ateliéru a zákulisia. Kylie vidíme striedať množstvo okuliarí. Vidí rôzne perspektívy svojho okolia, ľudí, vonkajšieho sveta. Prestrieda ich množstvo krátkymi strihmi a odváži sa vyjsť na ulicu, ktorú reflektujú okuliare.


Na ulici to nie je jednoduché. Ako to už býva, človeku sa pri konfrontácii s okolím neraz stane trapas, nedorozumienie či zrážka, ako to vidíme počas prvej slohy. Pritom však bezpečne spieva krátku úvahu o čase, o spojení seba s niekým iným, o cítení pulzu a o nevyhnutnej krátkosti všetkého: "než zmizneme". Medzi tým ukradne mobil náhodnému sediacemu a blázni sa s ním. Ďalší problém konfrontácie s vonkajším svetom- ako byť otvorený okoliu, a chovať sa nesebecky?




Pri refréne si skladá okuliare, symbolicky sa pred ostatnými odkrýva. Ocitá sa na diskotéke, obtiera sa o veľa ľudí, scéna pôsobí veľmi eroticky a spotene. Jej spev je výzvou k tancu ako posledný krát.
Chce spoznať toľko veľa, a má tak málo času!

...

Druhá sloha. Kylie kráča a stretáva rôznych ľudí. Verše "It's not the end of the world
It's just the start of me and you, yeah" majú silný ezoterický náboj a priam sami núkajú veľmi špekulatívne vysvetlenia. Akokoľvek, nastupuje do auta a zavelí "drive". Vracia sa refrén s efektne harmonickým prídavkom "We're on a timebomb, you might not last long, So let's just do it right now, do it come on"
Počas jazdy sa opäť zabáva s cudzími ľuďmi.
...

Špeciálne intermezzo, ktoré nás zavedie do temného zákutia niekde pri skladoch, nám prinesie konečný vrchol deja. Kylie hrá podivnú naháňačkovú hru s mužom, ktorého násilným spôsobom odhodí a následne ukáže, že sem smerovala celá jej cesta, a totiž, k milostnému aktu a jeho manifestácie v umeleckom zobrazení.

Zvlečie bundu, oprie sa o stenu a očakáva. Módnym vyvrcholením klipu sú rafinovane šnurované šaty, ktoré odkrývajú jej obnaženosť spojenú s akýmsi studom a krehkosťou. Ak by niekto povedal, že "time bomb" je spoetizovaním primitívneho "time to fap", možno by mal pravdu, ale nijako by tým nezhodil toto dielko, nakoľko sexualita v popovej hudbe a kultúre nemusí byť vždy len násilie, zhadzovanie, metalická koža a pornografické výjavy. A dobrý pozorovateľ spozná, že tu máme naservírovanú estetiku tejto záležitosti celkom odlišne.



Pred návratom refrénu sa hryzie do pery a stáča sa v agónni časovanej bomby, svojich pár okamihov rozkoše vo svojom hracom pláne, vo svojej prechádzke vesmírom, ktorú musí v krátkosti uchopiť a vychutnať.



Búcha do steny. Vrchol radosti, alebo z iného pohľadu orgazmus vyjadruje tanec jej partnera na motorke, na ktorej chvíľu sedí s ním, chvíľu stojí a dvíha ruky k nebu, zatiaľ čo on krúži okolo nej. Za nimi stojí rad ľudí s neprítomnými pohľadmi. Zrejme sú celko utlmení, nevidia a nechápu vytrženie Kylie a jej oslavu života. Ju to ale zjavne netrápi.
 Napokon Kylie spolu s partnerom odíde na jednej vlne niekde, kam už my ako diváci nemôžeme a zanechá nám len kúdoly modrého dymu.


Kylie Minogue poňala postoj k dôležitým veciam s radosťou a ľahkosťou. Síce býva často lepšie ohodnotená cesta utrpenia, Kylie nám ale ukazuje, že už toho bolo dosť.
A keď už nič iné, jej bunda, vpredu so srdcom, vzadu s logom mieru, nám má napovedať, čo je táto žena zač v tomto videu, aké má presvedčenie a kam chce ísť. A určite nie je sama...

Všetci sedíme na svojich časovaných bombách, desíme sa bankrotu Grécka, pádu eura, dolára, veľkých vojen, hladu a...  nemusí to už trvať dlho, takže... urobme to, čo chceme, teraz hneď! - To je základné posolstvo, znejúce možno triviálne, ale o to viac je úprimné a zo života.

Poďme teda krúžiť na motorkách namiesto zbrojenia!