streda 4. apríla 2012

Odyssea a dotyk bohyne v kampani Cartier

http://www.odyssee.cartier.us/#/film

Značka Cartier patrí medzi tie najdrahšie na svete. Pre tohtoročnú kampaň značka zvolila námet odysseovskej cesty. Čo je zaujímavé, nie človek, ale zviera je putujúci. A nielen to. Príbeh má hlbší význam, než len vizuálne potešenie.

V úvode  vidíme leoparda v podobe šperku. Trblietavý, kameňmi vykladaný leopard precitne, jeho trblet sa rozpráši v priestore a stane sa živým leopardom pôsobením zasiahnutím mágie, alebo, vnesením "božsej iskry". Vyskočí cez kupolu a ženie sa za konským záprahom. Následne beží cez odysseovské kruhy. Manifestuje to, že môže byť slobodný aj v obmedzení, hrať slobodne aj pri rešpektovaní pravidiel.
Po skúške s kruhmi sa dostáva do skalnatej krajiny, kde čelí čínskemu drakovi. Najprv uteká. Napokon sa mu ale otočí tvárou. Premôže ho nie útokom, ale zdá sa, len silou odhodlania. Drak ustupuje. Kamenie a mení sa na hradbu.
Tu čaká putujúceho odlišná úloha. Dostane sa do chrámu prepychu, kde drahokamové stromy objímajú zvádzajúce kovové hady. Jeho ale nezaujíma pokušenie hmotných hodnôt. Vychádza zo záhrady pozemských rozkoší na svetlo. Ukáže sa, že palác prepychu stojí naozaj na "vratkých nohách", je to len platforma na chrbte obrovského slona. Žiadna pevná pôda. Okrem toho, kým vnútro chrámu bolo pestré, ukázalo sa, že tam vonku je púšť a sucho.
Leopardovi sa podarí uniknúť na letúne.
Dostávame sa do Paríža. Nie náhodou vidíme Eiffelovu vežu ako základný symbol. Veža je os sveta.

Leopard ďalej putuje po strechách Paríža.  Ocitá sa v závere cesty. Všetky úlohy boli splnené.
Môže navštíviť svoj cieľ. Epickú hudbu putovania nahradzuje jemná lyrická, zosobňujúca prítomnosť jeho božstva, samotného ženského princípu. Ten je zobrazený čiernovlasou ženou v červených šatách s volánmi a šperkami. Leopard sa pred ňou pokorne hrbí a nechá sa pohladiť rukou s náramkom. Už je v bezpečí. Dostáva sa k pravému prepychu, ku skutočnej kráse ako absolútnej odmene za úspešnú cestu.
Dráma je na konci. Dej sa uzatvára. Paradoxne, do šperkovej krabičky, teda, leopard je možno znovu šperkom.
Najprv rozbil svoje hviezdne telo, aby sa stal živým a zraniteľným, a zažil svoje úlohy, aby sa mohol vrátiť do svojej pôvodnej formy. Kruh sa uzavrel.

Tajomstvo existencie a poslania v 4 minútach. Na mainstreamovú reklamu viac než dosť.

Natočenie reklamy trvalo 3 a pol roka. Jej premiéra bola 4. marca. Užívajte s radosťou.