streda 10. augusta 2011

Čo máte na mysli?

Tento článok je reflexiou na hlavný prúd vo Facebookových statusoch a nimi šírenej ideológie.
Dobre vieme, že všetko, čo nosíme, v čom bývame, čo počúvame,  každý detail našeho chovania sa odráža určitý postoj k životu. A, áno, aj náš profil na Facebooku. A aj keď je dobré sa v ňom odhaľovať čo najmenej, ale to neznamená čo najstupídnejšie. Okrem toho, ak je pravda, že všetko, čo je na nás viditeľné (aj profil na Facebooku) odráža náš či už vedomý alebo podvedomý postoj k životu, kto alebo čo teda sme, keď sa náš profil skladá z nasledujúcich ukážok?

Teraz vyberiem len to najhoršie, čo som uzrela na svojom Facebooku za posledné dni, ale môžem povedať, že statusy či odkazy podobné týmto tvoria väčšinu.

Pozrime sa najprv na statusy použité ako vtipy- akoby naschvál, tí, ktorí sa rozhodli vo svojom statuse zabávať, si vyberajú tie najnešťastnejšie možné vtipy, napríklad:
-Mami môžem ísť von v mini sukni?
-NIE!
-Mami môžem si vziať krajkové spodné prádlo?
-NIE!
-Mami môžem si namaľovať oči?
...
...-NIE!
-Mama bude mi 17!!!
-Ja viem Justin, ja viem...

Čože to je? Má to odkazovať na Justina Biebera, ktorý je považovaný za zženštilého len veľmi jemne? Alebo ide skôr o neurčitého chlapca, a toto má byť výsmech ľudí s transgender identitou? Ak aj áno, slabé, nemyslíte? Slabý vtip, ale silný výsmech. A tak sa môžeme čudovať, prečo sa takéto osoby aj v dnešnom "odtabuizovanom" svete stále necítia bezpečne.

Ďalší silne diskriminujúci vtip:
Cigáň obecný [Romus Vulgaris] Nočny živočich, príbuzný šimpanzovi. Má hnedé zfarbenie, samička može mať svetlú srsť v oblasti hlavy. Boja sa vody a sú charakterizovaní špecifickým pachom.. Pôvodne stepný druh sa prispôsobil životu v mestách. Vyskytuje sa po celom uzemi SR.. Je sťahovavý, niektorí tiahnu za potravou až za oceán. Samička rodí aj niekoľkokrát do roka. Mláďata sajú sociálne davky až do smrti.. Cigáň loví najmä bezbrannú korisť a na tú útočí v tlupách. Škodlivý, zákonom chránený..
Veľmi, veľmi slabý, ale ľuďom sa páči, lebo hovorí o niečom, na čo si každý rád zanadáva a je to o to lepšie, keď je to v príjemnej forme vtipu, čo ako je to žalostné. Nikto si pritom nepomyslí, že bez ohľadu na farbu kože je podobný opici či oveľa nižšej forme života každý, kto sa otvára takejto forme zábavy. Ale čo- poviete si- toto je predsa vtip, žiadna diskriminácia! No ale práve vo vtipoch sú najreálnejšie i najžalostnejšie vykreslené postoje súčasných ľudí. A tie sú takéto- namiesto hľadania riešenia budeme vymýšľať slabovtipné, ale silno výsmešné joky!

Ešte sa vám nechce vracať? Tak sa poďme ďalej.
Zo skúsenosti vieme, že vtip nemusí byť vôbec vtipný, pokiaľ je pointa sexuálne podfarbená. Napríklad tento status:
Prečo sa hurikány pomenúvajú ženskými menami? Lebo zo začiatku sú divoké a vlhké, a potom berú domy a autá..
Vidíte? Zaručený úspech vtipu "bez vtipu". Pritom nikoho nezaujíma, čo je vlastne na hurikánoch "vlhké". Je to navyše typický pánsky vtip a, áno, diskriminujúci ženy. Poviete si, preháňam. Treba ale povedať, že tieto vtipy sú naozaj len špičkou ľadovca. Na tento jediný proti ženám orientovaný vtip pripadajú stovky ďalších. A sú znova slabo vtipné a silno výsmešné. Stále si možno myslíte, že zaoberať sa tým je prehnané. Skúste ale čítať ďalej.

Ak pripustíme, že tieto vtipy odzrkadľujú skutočnú konverzáciu v spoločnosti, neprekvapí status: Život je jeden veľký orchester, v ktorom mnohí hrajú falošne .. Falošnosť či podraznosť sa stala hlavnou inšpiráciou pseudofilozoficky motivovaných statusov. Ďalším námetom takýchto statusov je hlúposť ľudí v rozpore s inteligenciou pisateľa statusu: Čo ma nikdy nezaujímalo, boli sprosté názory, hlúpych ľudí.. Najmä rozmiestnenie čiarok je nesmierne nehlúpe, čo poviete?
No a samostatnou kapitolou je kvázy feminizmus: Rozumná žena bozkáva, ale nemiluje. Počúva, ale neverí. A opúšťa skôr, ako ju opustia. Príkladov by sa našo veľa, a oveľa znepokojujúcejších, ale považujem za zbytočné priveľmi sa tejto problematike venovať. A keď už sme pri sexuálnom šovinizme, môžeme spomenúť pánske vtipy, nenávistne namierené proti  neverným ženám: Vzťahy sú len pre dvoch , ale niektoré piče nevedia počítať ! :D :D.
No a- to najdôležitejšie- alkoholizmus! Ten je božskou inšpiráciou, napríklad: Kedysi som mal/a problém s pitím, teraz už pijem bez problémov xD xD xD. - ospravedlňovanie svojich chýb pseudohumorom. A keď už sme pri ospravedlňovaní svojich chýb, naozaj bonusovým statusom je toto: Dnes nie je v móde byť dokonalý, dnes je v móde mať chyby a nehanbiť sa za ne! ;) Výborne! Facebooková kultúra už priniesla svoje ovocie aj v oblasti budovania  osobnosti. Aby sme ale boli féroví- Kult názoru, že dokonalosť je niečo nudné a nedokonalosť zábavné, je naozaj moderný. Neviem o tom, že by kedykoľvek predtým ľudia "fičali" na takýchto myšliekach. Čo je podstatné, je rozdiel medzi "Born this way" a "nehanbením sa za nedokonalosť". Filozofia "Born this way" znamená v prvom rade zmierenie sa so svojim stavom v oblasti sexuálnej identity a so  svojim outsiderstvom, ak teda je. Toto je opakom maistreamu na Facebooku. Kam sa pozriete, vidíte znetvorenú a výsmešne prezentovanú transsexualitu, outsiderstvo a ďalšie aspekty osobnosti, ktoré možno označiť za menšinové. Vidíme vtipy, ktoré sú slabo vtipné, ale silno výsmešné a radi zasahujú aj do problematiky transgender osôb, a pritom-   máme sa nehanbiť za svoje chyby! A je jasné, že aj výsmešné vtipy a aj tieto naivné mottá vychádzajú z toho istého stredu! Kto si to ale všimne?


Aj keď sme neverné manželky, ožrani, Cigáni, čokoľvek- nemáme sa za svoje chyby  hanbiť! Ale- s určitosťou, skôr či neskôr budete za ne zosmiešnení. Všetci budú skôr či neskôr zosmiešnení, lebo táto kultúra je bytostne namierená proti ľuďom.

Výsledok: Žijeme vo svete diskriminácie nielen homosexuálov a trangender osôb, Rómov, Maďarov a ďalších, ale i mužov, žien, hlúpych ľudí, ako i inteligentných ľudí, ateistov ako i teistov,  lavičiarov, pravičiarov, umelcov, vegetariánov, moslimov, metalistov, hiphoperov, bezdomovcov- diskriminácia ľudí všeobecne, vytvorená ľuďmi a namierená proti ľuďom! Ba i diskriminácia abstraktných pojmov ako dokonalosť tu má svoje miesto...
  Ak uveríme, že Facebook je aspoň čiastočne odrazom skutočného stavu v spoločnosti (najmä) mladšej generácie, tak je toto zistenie viac ako znepokojujúce. Nazvala by som to slovami Dr. Johanna Loibnera: "Absolútne sebazničenie!"

Nabudúce, keď budete písať svoj status na Facebooku, zamyslite sa, aký postoj k životu tým vyjadrujete. Pokiaľ ste ale osoba, ktorá sa vysmieva z trangender osôb, rehoce sa nad sojim alkoholizmom, miluje svoje neresti, predstavy dokonalosti sa bojí ako čert kríža a "nezaujímajú ju názory hlúpych ľudí", humorný námet je pre ňu len rasizmus alebo sexuálny dvojzmysel,  je akýsi "amatérsky snilko", ktorý cez deň píše statusy a v noci si k zasnívaniu dopomáha alkoholom, jej hlava je plne zaprataná šovinizmom, zahmlenými školskými poučkami, sexuálnymi a alkoholickými víziami absolútneho vrcholu naplnenia jeho životných pilierov, potom je to v poriadku! V tom prípade na Facebooku ukazujete len to, čím skutočne ste! Alebo chcete byť...skrývať slabosť za zdaním sily je predsa jediným záchranným kolesom v nebezpečnom svete všediskriminácie a vševýsmechu.
Ste teda maskou.  Maskou sebavedomia, za ktorým sa skrýva pochybnosť, maskou "partymana", za ktorým sa skrýva outsider, maskou sexuality, za ktorou sa skrýva sterilita.

Áno, presne tak. Čo by si o vás pomysleli ostatní, keby vedeli, že sa k nenávisti menšinových etník musíte nútiť? A že vám stuhne  krv v žilách, keď prechádza okolo vás Cigáň a vy si s ľútosťou uvedomujete, že si musíte preventívne lepšie pridržať kabelku a viete, že on to cíti, že vie o vašom strachu a chápete, ako sa musí cítiť on, a hovoríte si: "Prečo to takto musí byť?"?
Alebo o tom, že alkohol sa pre vás stal nutnosťou z toho dôvodu, že v opitom stave vám nevadí gýč vášho priateľstva, a máte v ňom pocit, že cítite lásku, aj keď ju necítite?
A čo vaša sexualita? Čo by si ľudia pomysleli o tom, že to nie ste úplne vy, keď ste kvôli bontónu nútení flirtovať?
Alebo, že ste vlastne bytostne asexuál- že vás až tak nezaujíma, či ste tá mlčanlivá a peniaze rozhadzujúca žena alebo ten mrmlajúci a praktický muž, ani to, či fandíte jednému alebo druhému klubu, či nenávidíte viac Rómov alebo Maďarov? Želáte si len, aby vám už všetci dali pokoj. Aby  prišiel deň, kedy hrozba diskriminácie a výsmechu už nebude na vás vrhať tieň a vy budete môcť do statusu na Facebooku napísať to, čo naozaj.....
...
...
......................................................................máte na mysli.